29 Mayıs 2008 Perşembe

mayalanma süreci

makinenin tarif kitabından aldığım ve artık ezberlediğim pağoça hamurunun mayalanma sürecini fotoğrafladım. malzeme miktarını biraz fazla tuttum, çünkü kalabalığa ikram edilecekti. hamurun adım adım kabarmasını izlemek çok eğlenceli :D sonra fırında kızarmasını ve iştahlı parmaklarla götürülmesini :D
elazığda yaşadığım kısa süre boyunca eşime kocaman kabarmış poğaçalar yapardım ve çok severdi. malatyaya geldikten sonra uzun süre yapmamışım galiba, unutmuşum. ama artık eski hayran kitleme kavuştum. poğaça konusunda uzmanlaştığımı söylüyorlar. ama aldanmayın hepsi makinenin marifeti.
tüm malzemeyi makineye koyduğumda bukadar görünüyor. dikkat edilmesi gereken nokta, makineye önce sıvılar sonra katılar ve en son maya koymak. mayanın sıvılara kesinlikle değmemesi gerekiyor. sıvılarla temas eden kurumaya, özelliğini kaybediyor. önce una karışmalı, sonra hamurun tamamına yayılmalı...
yaklaşık 30 dakika sonra hamurun yoğrulmuş hali bukadar. yalnız, makine 30 dakika boyunca yoğurmuyor. 5 dakika yoğurup, 5 dakika dinlendiriyor. yani bu sürenin 15 dakikası yoğurmayla geçti. teknenin içindeki okadarcık hamurdan bakın nekadar poğaça çıkacak:D ama önce mayalansın bakalım..
teknenin 3te birini kaplamış olan hamur, bir süre sonra yarıya geliyor.
birsüre sonra tekne boyunu geçiyor,
biraz daha kabarıyor,

ve 55 dakikalık mayalanma sonucunda bu boyuta geliyor. aslında hiçbir zaman mayalanan hamurun 2 katına çıkmasını beklememek gerekiyormuş ama bu hamur, bukadar kabardıktan sonra birazda tepside kabarıyor, inanılmaz değil mi? canım ekmek makinem, nekadar marifetlisin. ve bu marifetlerin bana prestij kazandırıyor:D mutfakta...hamurları elimde açıp arasına peynir koyduktan sonra kıvırdım. çoğunlukla tepsiyi yağlamam, unlarım. tabi bir gelenek ve görenek olarak poğaçaların üzerine yumurta sarısı ve çörekotu-susam karışımı dökerim :D tepside 5-10 dakika bekleyip fırına giriyorlar. tabiki fırın ısınırken içinde su da var.sevgili poğaçalarımız afiyetlerinize hazır. ancak bu kare, hepsini birarada ilk ve son görüşümüz :D hem yeterince kızarmış hemde yumuşacık olmalarını fırındaki su sağlıyor. bende "güzel poğaçalar yapan anne" oluyorum otomatik olarak:D

2 yorum:

  1. gonulum benim canımsın ya :) elazıgdaki o guzel gunlerın puacaların antep fıtıklı pastaların tadı hala damagımda :)bu makıne gercekten cok guzel ve kullanıslı gorunuyo kesınlıkle sahıp olmalıyım gıbı hısseddırıyo sen benım mutfaga olan ılgımsın sayfayı cok begendım canım sıksık zıyaret edıcem :)

    YanıtlaSil
  2. gülşencim, canım benim, elazığ günlerini hatırlayınca çok duygulandım inan. ah o eski günler. sen gel, benim misafirim ol, ben sana yine yaparım o pastalardan.
    makineyi iyiki almışım diyorum. bence sende çeyizinde bulundur birtane, pişman olmazsın ;)
    seni herzaman yorumlarınla bloğumda görmekten çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil